Podzimní čas je neodmyslitelně spjatý s padajícím listím, babím létem i dýněmi všech možných tvarů a velikostí. Mnoho lidí ji má spojenou s jídlem a možná ještě tak s Halloweenem. Ale dýně je i velice krásná dekorace. Pokud chystáte podzimní svatbu, nebojte se ji použít. Využijte všechny druhy, které se vám nabízí a to, co zbude, se skvěle hodí do svatebního menu.
Na svatbě můžete použít hned několik druhů dýní. Ideální jsou máslové dýně, Hokkaidó, špagetové, mexické, zelené, muškátové či olejné. Klidně na kombinujte druhy jedlých, nejedlých i keramických. Jestli je necháte vcelku nebo vykrájíte už je na vás. Když vše ještě zkombinujete s dalšími podzimními barvami, kterými právě podzim doslova hýří, získáte nádhernou dekoraci na svatbu, která se koná na podzim.
Elegantní, krásné a barevné
Dýně jsou krásné a jako dekorace naprosto nepřekonatelné. Velmi elegantně vypadá například bílá dýně, která vás už na první pohled přesvědčí o tom, že je nanejvýš vhodná právě pro takovou slavnostní příležitost. Rozhodně ji můžete použít na výzdobu svatební tabule, hodovní síně či venkovních prostor. Vynikne jako součást svatební brány nebo třeba fotokoutku.
Maličké dýně mohou posloužit jako originální jmenovky a takřka bez práce. Velké dýně se staví v různých uskupeních a nejlépe po vícero kusech všude tam, kde se vám to bude hodit.
Dýně nemusíte nechat jen tak, dají se ozdobit nápisy, vyřezat a umístit do nich svíčky. Z menších se mohou stát skvělé svícínky, které ozdobí svatební stůl.
A nezapomeňte, že je můžete zapojit i do svatebního fotografování. Naopak by byla velká škoda, kdybyste to neudělali. Dobrý fotograf vymyslí mnoho možností, jak je naaranžovat a pohrát si s nimi tak, aby vám vytvořily jedinečné pozadí a svatební fotografie byly nádhernou připomínkou vašeho velkého dne.
-
-
Zdroj Shutterstock
-
-
Zdroj Shutterstock
-
-
Zdroj Shutterstock
-
-
Zdroj Shutterstock
-
-
Zdroj Shutterstock
-
-
Zdroj Shutterstock
-
-
Zdroj Shutterstock
-
-
Zdroj Shutterstock
-
-
Zdroj Shutterstock
-
-
Zdroj Shutterstock
-
-
Zdroj Shutterstock
-
-
Zdroj Shutterstock
Dýně na svatební hostinu i jako skvělý dárek pro hosty
Dýně se mohou klidně stát tematickým dárkem pro svatební hosty. Vyrobte jim třeba dýňovou marmeládu. Darovat jim můžete i sušené, kandované či zavařované a kompotované kousky dýní. Je to dárek, který jde přímo od srdce a udělá ohromnou radost.
Na dýni bychom ovšem neměli zapomínat ani v kuchyni. Pokud chcete mít opravdu tematickou svatbu, zařaďte ji do svého menu. Bude zajímavé, jiné a zdravé. Protože ale ne každý dýni holduje, určitě myslete i na to, abyste měli k dispozici i jiné jídlo.
Dýně obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a dalších dobrých látek. Dodává jídlu úplně jinou a zajímavou chuť. Využít se dá opravdu široce a v kuchyních mnoha lidí patří k oblíbencům.
Podzimní svatba: s našimi tipy už nebudete chtít žádnou jinou
Příklady pochoutek na svatební stůl vyrobených z dýně:
- dýňová pizza s rukolou,
- dýňová krémová polévka se smetanou,
- dýňové ragú z kuřecích prsíček, salát,
- dýňový pohár s mascarpone,
- dýňové muffiny,
- dýňové rizoto, ravioly či gnocchi,
- pečené prasátko s bramborovo-dýňovým pyré nebo s dušenou dýní,
- dýňové řezy s medem,
- dýňový krém s pečivem a dýňovými semínky
Svatební kytice. Umíte ji vybrat podle ročního období a kdy ji objednat?
Bonus: Recept na dýňovou polévku se smetanou
Suroviny na čtyři porce:
- 2 ks nadrobno nakrájené cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 150 ml smetany ke šlehání a trochu zakysané smetany na ozdobu při podávání
- 700 ml zeleninového vývaru
- 1 kg dýňové dužiny nakrájené a bez semínek
- sůl a pepř na dochucení
- muškátový oříšek podle chuti
- bylinky podle chuti
- krutonky, dýňová semínka apod. na ozdobu
Postup:
- Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli až zkřehne. Nesmí se zabarvit. Vsypte nakrájenou dýni na kostičky a smažte ještě asi dalších deset minut, aby začala měknout. Přelijte zeleninovým (může být i kuřecí) vývarem, vařte dalších deset minut, kdo má rád, může přidat i prolisovaný česnek. Pak tyčovým mixérem rozmixujte dohladka a dochuťte solí, pepřem, bylinkami a muškátovým oříškem.
- Ozdobte chlebovými krutony, kopečkem zakysané smetany a posypejte praženými dýňovými semínky. Hodí se i nastrouhaný výraznější sýr.