Svatební oslavy pokračují i večer. V létě nebo koncem jara se může jednat o grilovací party nebo se venku může podávat hovězí guláš. Jaké pohoštění je třeba připravit i v chladnějším období?
Tipy na svatební afterparty
Tradiční pohoštění tvoří obvykle cukroví a obložené mísy. Avšak pro jedinečnou příležitost, jakou je svatební afterparty, je vhodné připravit něco méně tradičního. Můžete si připravit např. steak na rumunský způsob, carpaccio z lososa, chlebíčky s pršutem a rozmarýnkovým máslem nebo zeleninové chlebíčky. Jako nápoj se hodí druhy kvalitního vína.
Steak na rumunský způsob (6 porcí)
Na tuto pochoutku potřebujete:
- 600 g zadního hovězího masa,
- 2 polévkové lžíce oleje,
- 150 g slaniny,
- pepř,
- chilli papričky,
- sůl.
Nejprve nakrájíte maso přes vlákno na plátky vysoké cca 2,5 cm, naklepete je rukou a necháte je asi hodinu odstát a potom je opečete na dobře rozehřátém grilu nebo pánvi.
Jak strávit svatební noc a jak ji prožívali naši předci?
Mezitím nakrájíte slaninu na tenké plátky a osmažíte ji na oleji. Hotové maso osolíte, opepříte, přidáte chilli papričku a dva plátky slaniny. K masu se hodí různé druhy zeleninových salátů, např. rajčatový salát s paprikami.
Rajčatový salát s paprikami (6 porcí)
Na tento salát je potřeba:
- 6 ks rajčat,
- 6 paprik,
- ½ paličky česneku,
- 3 polévkové lžíce olivového oleje,
- snítky dobromyslu, mohou být i sušené,
- sůl.
Omytá rajčata nakrájíte na kolečka, omyté papriky na kostky, česnek oloupete a nadrobno nasekáte. Vše smícháte s olivovým olejem, osolíte a přidáte dobromysl, zvanou též oregano a necháte v lednici uležet.
Carpaccio z lososa (6 porcí)
Recept na carpaccio z čerstvého lososa. Vynikající pohoštění
Chlebíčky s pršutem a rozmarýnkovým máslem (12 ks)
Recept na chlebíčky s pršutem a rozmarýnovým máslem
Zeleninové chlebíčky (6 ks)
Další pochoutkou na afterparty mohou být zeleninové chlebíčky. Na jejich přípravu potřebujete 4 polévkové lžíce olivového oleje, nejlépe extra virgine, 1 ks velké papriky, 50 g plněných oliv, 1 ks. rajčete, 6 krajíčků veky, česnek, sůl a pepř.
Papriku omyjete a nakrájíte na proužky, olivy rozpůlíte, rajče spaříte, oloupete a nasekáte. Opečete veku a potřete ji z jedné strany česnekem. V pánvi rozehřejte lžíci oleje, přidejte papriku, rajče, osolte a opepřete. Opékejte za občasného míchání do změknutí papriky a zhoustnutí směsi.
Potom odstavte z plotny a dejte vychladnout. Zbylým olejem pokapejte veku, potřenou česnekem a pokryte směsí. Směs můžete ozdobit lístky čerstvé bazalky.