Víno patří k chutnému slavnostnímu jídlu, avšak ke každému jídlu se nehodí každé víno. Víno má chuťově harmonizovat s vínem a zvyšovat tak chuťový požitek
Obecné zásady při výběru vína
Svěžejší víno patří k lehčím jídlům, výrazné víno k výrazným jídlům a ke sladkým jídlům je vhodné sladké víno. Víno není vhodné k jídlům, která jsou okyselená octem, víno je nevhodné podávat také k vejcím, zavařenině, zmrzlině a čokoládovým polévám.
Jaké víno podávat k předkrmům
K předkrmům se podávají lehká bílá vína, např. Muškát moravský, Sauvignon. K předkrmům nevýrazné chuti se hodí, Neuburské, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský. K předkrmům výraznější chuti je vhodné víno Müller Thurgau, Sylvánské zelené. Předkrmy s výraznou chutí, např. husí játra je vhodné doplnit bobulovými výběry, např. Chardonay, Pálava.
Jaké víno se hodí k polévkám
Polévky mohou být doplněny vínem, k zeleninovým polívkám je vhodný suchý Müller Thurgau nebo růžové víno. K hovězímu vývaru se hodí vyzrálé bílé víno, např. starší ročník Neuburského. K hustším bílým polévkám se podává kořenité Sylvánské zelené, suché Rulandské bílé, k boršči láhvově zralé růžové nebo plnější červené víno.
Jak podávat víno na svatební hostině
Jaké víno podávat k rybám
Bílé víno se podává k bílému masu, červené víno k tmavému masu. Bílé víno je vhodné k rybám, drůbeži, telecímu a světlým omáčkám, červené víno se hodí ke zvěřině, kachně, huse a chuťově výrazným tmavým omáčkám.
Jemně upravená ryba bývá doplněna lehkým, suchým, kabinetním bílým vínem s nižším obsahem alkoholu, např. Veltlínské zelené, Neuburské. K obalované a smažené rybě se lépe hodí plnější suché víno, Rulandské bílé, Chardonnay, vyzrálý Ryzlink rýnský.
Uzené ryby je vhodné kombinovat s pozdními sběry Veltlínského bílého vína, Rulandského bílého. Úhoř a grilované ryby mohou být podávány s lehčími červenými víny, např. Modrým Portugalem, Zweigeltrebe. K mořským rybám a plodům moře vždy podáváme bílé víno, které neutralizuje hořkou chuť mořské soli.
Jaká svatební jídla letí? Vyberte si menu pro svatební hostinu
Jaké víno podávat k masu a omáčkám
U mas, stejně jako u ryb vybíráme vína hlavně v závislosti na úpravě. Bílá vína, např. Sylvánské zelené, Veltlínské zelené, Rulandské bílé, Neuburské Müller Thurgau, Ryzlink vlašský, podáváme zejména k drůbežímu, telecímu, vařenému hovězímu masu. K masu s jemnou omáčkou je vhodné Veltlínské červené rané.
Červená vína, např. jakostní Rulandské modré se podává k těžší úpravě krocana, lehčí červená vína, Zweigeltrebe, Modrý Portugal se hodí k výraznějším úpravám hovězího masa. Ke grilovanému, pečenému prorostlému vepřovému masu podáváme velmi plná bílá vína, Rulandské šedé, Sauvignon, klaret, nebo jemnější červená vína, Modrý Portugal, Zweigeltrebe.
Plná a vyzrálá červená vína doplní chuť kořenitým masům, ať se jedná o skopové, zvěřinu, kachnu, husu nebo maso pernaté zvěře. Čím je tmavší maso a těžší úprava, tím je třeba volit vyzrálejší víno, např. starší ročník Frankovky nebo Svatovavřineckého.
Tučné maso je vhodnější kombinovat s mladým červeným vínem s vysokým obsahem tříslovin, jako je např. Cabernet Sauvignon, André, Dornfelder).
Přípravy na velký den: Dokonalá svatební tabule
Jaké víno podávat k sýrům
Nelze doporučit univerzální víno ke všem druhům sýra. K mladým čerstvým bílým sýrům jsou vhodná mladá svěží bílá vína, Müller Thurgau, Veltlínské zelené, Neuburské. Máslové sýry a sýrové pomazánky se podávají s plnějšími nazrálými bílými nebo růžovými víny.
Sýry s bílou plísní jsou lahodné s vyzrálým Rulandským, Neuburským, Sylvánským vínem. K tvrdým sýrům se podávají červená barrique vína a k sýrům s modrou plísní vyzrálá červená vína nebo výrazně sladká bílá vína, např. výběry z hroznů, bobulí.
Jaký alkohol se hodí na přípitek?
Jaká vína podáváme k dalším jídlům
K těstovinám se hodí Zweigeltrebe, Frankovka rosé, Svatovavřinecké rosé . Těstoviny lze doplnit plnějším bílým vínem, např. italským Pinot grisem. Pizze dodává lahodnou chuťChardonnay, Rulandské šedé.
Vegetariánská jídla a zeleninu doplníme víny Müller Thurgau, Veltlínským zeleným. K asijským jídlům se hodí tramín červený, Aurelius.
Jaká vína se hodí k dezertům a dalším sladkostem
Sladká, aromatická vína tichá i šumivá, např. výběry Tramínu, Sauvignonu a rýnského Ryzlinku se výborně hodí k dezertům, cukroví a sladkým jídlům. Ledové nebo slámové víno dodá sladkým dezertům jedinečnou chuť.
K ovocným salátům se doporučuje suché i polosuché víno, třeba Muškát moravský, Sauvigon nebo Tramín. Sorbety a zmrzliny se hodí spíše ke kávě než k vínu. Pokud však chcete k nim podávat víno, vhodné jsou bílé, růžové sekty.