Menu
WeddingMag
Svatební hostina

Jaká svatební jídla letí? Vyberte si menu pro svatební hostinu

Martina Mádlová

Martina Mádlová

30. 7. 2018

Česko je národem gurmánů a dobré jídlo a pití je neodmyslitelně spjato i se svatebním veselím. Však také je všeobecně známo, že láska prochází žaludkem. Tradičním zvykem je, že po svatebním obřadu následuje slavnostní hostina, kam bývají zváni hlavně rodiče a nejbližší přátelé. Večer pak následuje raut, kam už ženich s nevěstou zvou širší okruh přátel, sousedy, apod. Jak vypadají tradiční česká svatební jídla, a jaké moderní trendy se do obsahu svatební tabule promítají?

Jak vybrat nejlepší svatební jídla na hostinu?

Jestliže už máte místo pro hostinu, následuje ještě důležitější výběr samotného jídla. Pamatujte si, že svatba může znamenat skutečný ráj chutí nebo také gurmánský pohřeb. Ještě před pár lety byla na každé svatbě vidět šunková rolka s křenem, knedlíčková polévka a svíčková. Dnes už jsou lidé trochu zhýčkanější a chtějí své chuťové pohárky rozmazlovat něčím trochu méně klasickým. Ovšem klasika se našich stolů stále drží.

Začneme tedy klasikou. Klasické svatební menu má 4 chody. Pokud bychom počítali i přípitek, je to 5 chodové svatební menu. Jako předkrm se podává již zmíněná šunková rolka s křenovou šlehačkou nebo smetanovým krémem. Polévka, kterou by se měli hosté podle tradice krmit, bývá hovězí nebo kuřecí vývar s játrovými knedlíčky a zeleninou. Hlavní chod je tvořen oblíbenými českými jídly (svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem a brusinkami, knedlo-vepřo-zelo, pečená kachna se zelím a knedlíkem a jako dezert bývá podáván svatební dort či typické svatební koláčky.

Jak uspořádat zasedací pořádek na hostině

Moderní svatební menu. Inspirujte se!

Tradiční česká jídla jsou sice velmi chutná, ale hodně hutná a těžší na trávení. Bohužel nevyhovují všem. Vzhledem k tomu, že většina svateb se odehrává v létě, je celkem logické, že lidé dají přednost lehčím jídlům. V takovém případě se jako předkrm hodí podávat například filátko ze pstruha či candáta se zeleným chřestem. Polévka může být houbová nebo brokolicová (ideálně krémová). Klasickou svíčkovou snadno nahradí steak s čerstvými bylinkami a grilovanou sezónní zeleninou. Bezmasou variantou je zeleninový špíz doplněný o špenátové placičky. Čím dál oblíbenější je i zvěřina. A celý slavnostní oběd můžete skvěle dokončit lehkým dezertem např. lívaneček se zmrzlinou.

Moderní svatební předkrmy:

  • caprese s baby mozzarellou,
  • parmská šunka se žlutým melounem,
  • uzené filátko ze pstruha se zeleným chřestem,
  • humrové capuccino se sýrovou sušenkou,
  • smažené kapří hranolky, apod.

Jaký alkohol se hodí na přípitek?

Polévky pro moderní gurmány:

  • silná smetanová polévka z lesních hub,
  • francouzská cibulačka se sýrovými krutony,
  • jemný lososový krém s bílým vínem,
  • francouzská rybí polévka.

Trendové svatební hlavní chody:

  • biftek na zelném pepři s mandlovým těstíčkem,
  • kachní frikasé s restovanou zeleninou a mini brambůrky,
  • jehněčí kotletka s rozmarýnem,
  • jelení ragů na víně,
  • pomalu pečená hovězí svíčková
  • myslivecké jelení plátky na pepři s rýží.

Dezerty, které frčí:

  • mražený čokoládový krém s čerstvým ovocem,
  • limetková Panna Cotta s horkými malinami,
  • čokoládové brownies,
  • gratinované mango s citronovým sorbetem.

Svatební jídelníček pro vegetariány

Součástí svatební hostiny bývá obvykle maso. Protože ale roste počet vegetariánů, může se objevit nutnost zařadit mezi svatební jídlo i vegetariánské menu. Nemusí vás to ale děsit, není to tak náročné, protože i bezmasé pokrmy mohou být velmi kreativní, nápadité a chutné.

Jako předkrm můžete zvolit lehký salát z grilované zeleniny se sýrem fetta, jistě neurazíte brokolicovým krémem s krutony. Do hlavního chodu se výborně hodí zeleninový špíz v žampionovém soté s jasmínovou rýži a jako dezert ananasové carppacio.

Do modernější podoby se dostal i máslový dort. Dnes je „in“ hranatý dort s marcipánem a ozdobený čerstvými květy. Chutné jsou cupcakes, mini dortíčky, apod. Zachovali se ale i tradiční dorty s holubičkami z marcipánu, které si volí většinou nevěsty, které chtějí klasickou svatbu. Tento dort obvykle peče i maminka nebo babička. Stejně tak často se příbuzní vrhají do pečení výslužek, cukroví a svatebních koláčků.

Recept na kynuté svatební koláčky. Pochutnejte si nejen na svatbě

A kolik to všechno stojí? Pohoštění za oběd na jednoho hosta se pohybuje od 500 do 1000 korun, pohoštění na jednoho hosta za celý den 1500 až 3000 korun. Svatební cukroví stojí přibližně 500 Kč za kilogram (pokud si ho pečete sami, vyjde levněji). Samostatnou kapitolou je svatební dort, který může stát 1000 korun, ale klidně i 5000 korun a více.

Jídlo na svatební raut

Probrali jsme jídlo na hostině, ale neméně důležitý je i večerní raut pro širší skupinu hostů. Svatební raut celkově získává stále více na oblibě a mnoho snoubenců zařizuje raut místo hostiny. Ti, kdo chtějí ušetřit a navíc nechtějí řešit, koho na svatební hostinu pozvat a koho ne, volí rautové občerstvení hned po svatebním obřadu. Nikdo tak nemusí nikam odcházet nebo někde čekat a novomanželé navíc ušetří. Výhodou je i to, že si každý vezme, co má rád a nemusíte se bát, že se svatebním menu netrefíte někomu do chuti.

Asi vás zajímá, jaké má svatební raut menu. To se samozřejmě nedá úplně přesně říct, protože záleží ne velikosti svatby, na preferencích i finančních možnostech. Velmi oblíbené jsou mini řízečky a sýrové či šunkové talíře. Boduje sushi a mexické pokrmy. Velmi častým doplňkem bývají grilované pochoutky, které můžete doplnit lahodnými marinádami (tomatová s mátou, jogurtová, pažitková nebo křenová). Na vegetariány čeká například tofu nebo i grilovaná zelenina. Určitě vás také zajímá u svatebního rautu cena. Ta se samozřejmě bude vždy o něco lišit. Záleží na tom, jak velký raut bude, zda si ho děláte sami nebo máte objednaný od někoho jiného, a také jaké druhy pokrmů na něm chcete podávat. Počítejte s přibližnou cenou kolem 500 až 1000 korun na osobu.

Svatební tabule: Dekorace a pravidla na která byste neměli zapomenout

A co ještě se může objevit v menu svatebního rautu? Tady vám přinášíme několik tipů:

  • roládky z kuřecích prsíček s listovým špenátem a uzeným lososem,
  • moravský vál – uzené, šunka, klobásky – krájené s beraními rohy, medovými cibulkami, jablky a zeleninou,
  • hovězí Carpaccio s limetami, parmezánem
  • zvěřinová paštika s mandlemi a brusinkovou omáčkou,
  • capresse – mozzarela s tomaty, bazalkou v aceto di balsamico a olivovém oleji,
  • výběr sýrů domácí s hroznovým vínem, brusinkami,
    vlašskými ořechy a medem,
  • kuřecí soté se zeleninou a sýrovou omáčkou,
  • hovězí gulášek, cibulka, křen,
  • bramboráčky,
  • dušená rýže,
  • banketní pečivo světlé, tmavé, celozrnné,
  • chléb,
  • míchaná zelenina – okurky, rajčata, ředkvičky, paprika, listový salát, čekankové puky,
  • ananas, banány, jablka, hroznové víno, citrusové plody, jahody.

Nápoje a alkohol na svatební hostině

Na žádné svatbě nesmí chybět dostatek dobrého pití. Velmi důležitý je svatební přípitek, na který se ideálně hodí klasický suchý sekt. Na uvítanou se podává cinzano, martini, becherovka, portské, apod. Průběh večera by mělo doprovázet kvalitní víno (bílé i červené), nechybí ani pivo, destiláty a likéry.

Svatební čaj vám přinese harmonii do manželství

Na svatební veselici patří alkoholické i nealkoholické nápoje. Velmi oblíbené jsou míchané ovocné nápoje a koktejly. K dispozici by vždy měla být i čistá voda perlivá a neperlivá, různé limonády, džusy – na ně skvěle poslouží velké skleněné nádoby s kohoutkem, které mohou být doplňovány a hosté tak budou mít nealko k dispozici celý svatební den. Hezkým zvykem je také podávání tradičního svatebního čaje. Vše, co vás napadne, a chcete na svatbě mít.

Ohodnoťte tento článek:
3,5
Právě čtete

Jaká svatební jídla letí? Vyberte si menu pro svatební hostinu