Plánujete svatební hostinu a nevíte, jaký alkohol bude nejlepší na slavnostní přípitek? Možností je spousta, záleží hlavně na vašich chuťových preferencích a také menu, které budete podávat.
Šampaňské nebo sekt
Šumivé víno rozlité do úzkých sklenic na vysokých nožkách vidíme na svatbách asi nejčastěji. Tento tradiční nápoj se hodí na romantické, honosnější, ale i malé svatby v úzkém rodinném kruhu. Ideální je v případě, že vás čeká lehčí jídlo v podobě ryb, zeleniny a jednodušších příloh. Kromě pravého šampaňského, které se pěstuje a lisuje ve francouzské oblasti Champagne a jehož cena se pohybuje hodně vysoko, je možné zvolit sekt, prosecco nebo třeba cavu. Šumivé víno můžete oživit čerstvými jahodami nebo sušenými brusinkami, které ve skleničce díky bublinkám tančí a vytváří tak okouzlující vizuální dojem.
Svatební řeč svědka. Připravte přípitek, který nenudí!
Cinzano
Další možností je cinzano. Tento aperitiv je k přípitku naprosto ideální. Stimuluje totiž chuťové buňky a připraví hosty na následující dobroty, které se budou brzy podávat. Sladká verze si perfektně rozumí s kostkou ledu a plátkem citrónu. Díky této kombinaci je nápoj příjemně osvěžující, a proto vhodný i do horkých letních dnů.
Martini
Oblíbený drink Jamese Bonda je k přípitku jako stvořený. Nápoj, jehož hlavní složkou je suchý bílý vermut s kapkou ginu, chutná skvěle vychlazený a doplněný typickou zelenou olivou a řezem citrónové kůry. Podává se v koktejlové skleničce a svatební tabule díky němu získá zcela nový rozměr. Výborný je k středomořské kuchyni, zvláště pak italské a francouzské.
Inspirace: Svatební přípitek by měl jít od srdce tatínka nevěsty
Campari
Hořkosladký bylinný likér patří mezi populární aperitivy a může posloužit i jako chutný nápoj k přípitku. Jeho typická chuť je daná pečlivě utajovanou směsí bylin, koření a ovoce. Pokud ho nechcete popíjet čistý, smíchejte ho se sodovkou, vínem nebo citrusovou šťávou. Pomáhá předcházet zažívacím potížím a je skvělý v případě, že vás čeká náročnější menu, které obsahuje červené maso, smetanovou omáčku nebo luštěniny.
Koňak
Patří sice mezi digestivy, které podporují trávení a podávají se tedy až po jídle, ale zvolit ho můžete i k přípitku. Pokud mají nevěsta se ženichem tento nápoj rádi, nic jim nebrání dopřát ho sobě i svým hostům ještě před jídlem. Vaše chuťové buňky budou připravené na mezinárodní i typicky českou kuchyni.