Postup přípravy
Zpracujte těsto na koláčky - domácí pekárna se hlásí o slovo
Ti, kdo mě znají, mají jasno – rozhodně nebudu kynuté těsto připravovat ručně. Jednak v tom nejsem profík, a zadruhé to přístroje umějí líp. Pokud jste stejně jako já šťastnými majiteli domácí pekárny, zadělejte si těsto v ní.
Pár cenných rad pro začátečníky najdete zde, případně se nechte inspirovat našimi recepty přímo pro tuhle mašinku, kde je postup barvitě popsán.
Ostatním nezbude, než se dát do práce ručně...
Příprava náplně - tvaroh a trnky vévodí většině koláčů
Zatímco těsto kyne, můžeme se vrhnout na náplně. Je jen na vás, jakou zvolíte. Nejklasičtější u nás na Moravě jsou tvarohová a trnková. Povidla potom nejlépe domácí, ale ani kupovaným není co vytknout.
Některé hospodyňky k trnkám přidávají skořici a slivovici. Ať už máte chutě jakékoliv, důležitou součástí přípravy je si marmeládu důkladně rozmačkat. Lépe se s ní potom pracuje.
Tvarohovou hmotu zase snadno promícháte pomocí ručního mixéru až pěkně do hladka. Rozinky se už tradičně namáčejí den předem do rumu a dávají se buď do koláče nahoru na tvaroh, nebo se vmíchají přímo do něj. Citronová kůra je záležitostí osobního vkusu. Já ji vynechávám.
Nezřídka pekařky tvaroh před použitím na několik hodin zabalí do savých látek, aby nebyl příliš tekutý. U tvarohu v kostce to ale není nezbytné.
Jak tvarovat svatební koláčky
Nadýchané vykynuté těsto si dejte na vál podsypaný hladkou moukou nebo na nepřilnavou silikonovou podložku a rukama ho trošku prohněťte. Pomocí lžíce si takzvaně vyhazujte malé hromádky těsta a dávejte jednu vedle druhé na stůl.
Následně je prsty rozmáčkněte do placatého tvaru a dejte na ně maličkou hromádku náplně. Následuje nejsložitější část – balení. Placek vezměte do ruky a okraje spojte přes náplň, jako byste balili uzlíček. Konce k sobě důkladně přimáčkněte.
Opatrně hotový koláček uchopte za vršek přesně tak, jak ho stále ještě máte v dlani, omočte jej v rozšlehaném vejci s trochou mléka v jedné míse, následně v drobence v míse druhé, a spojeným vrchem dolů ho položte na pečícím papírem vyložený plech.
Tip: Pokud vám těsto čekající na rozdělení až moc vykyne, stačí jej lehce propracovat a můžete pokračovat.
Nikdy neodcházet od trouby!
Od řízků, zásmažky a koláčů se nikdy neodchází! To jistě koluje jako zásadní pravidlo v nejedné rodině. Je to pravda! Když naskládáte plný plech koláčků, nechte je cca dvacet minut na teplém místě kynout. Po tu dobu už se může hezky nažhavovat trouba. Obligátních 180 °C je potom to pravé pro vaše výtvory.
Svatební koláčky se pečou takzvaně dozlatova, dvířka trouby ale často barvu zkreslují. Do dvaceti minut by mělo být zhruba hotovo.
Následuje vytažení z trouby a... no málokdy dojde na vychladnutí...