Svatební dort je rozhodně nejsladší částí při organizování svatby. Než se vydáte na ochutnávky a výběr toho pravého, měli byste mít jasno v některých bodech. Víte, které to jsou?
Jaký má být svatební dort? Jaká barva? Kolik bude stát? Jak bude chutnat? A co hosté, nemá někdo na něco alergii? Nejen tyto otázky je potřeba si položit ještě předtím, než si plácnete s nějakou cukrářkou či cukrářem. V čem byste měli mít jasno?
1. Kolik to bude stát?
Kolik bude dort přesně stát záleží na tom, jak bude velký, jaké suroviny si vyberete i jak moc náročné zdobení si vyberete. Na českém trhu stojí kilo dortu přibližně 300 Kč. Cena je ale velmi orientační. Hned na začátku byste ovšem měli vědět, alespoň přibližnou cenu, abyste se vyhnuli nepříjemnému překvapení. Cukráři řekněte, jaké máte představy, ale také se nestyďte hovořit o ceně. Můžete se třeba domluvit na nějakém finančním stropu, který dort nesmí přesáhnout.
-
-
Zdroj Shutterstock
-
-
Zdroj Shutterstock
-
-
Zdroj Shutterstock
-
-
Zdroj Shutterstock
-
-
Zdroj Shutterstock
-
-
Zdroj Shutterstock
-
-
Zdroj Shutterstock
-
-
Zdroj Shutterstock
-
-
Zdroj Shutterstock
2. Barva a zdobení
Barva svatebního dortu nebo některé jeho detaily obvykle ladí se stylem svatby a barvou výzdoby. Pěkně vypadá nějaký barevný detail na dortu, třeba mašle, květiny apod. Vypadá to mnohem lépe, než když bude obarvený celý dort. Jestliže chcete něco specifického, nebojte se říct dodavateli o vzorek, abyste zjistili, zda je výsledek přesně to, co si přejete. Jestliže si nejste jistí nebo nechcete svatbu ladit do žádné barvy, zvolte bílou nebo smetanovou. Je to klasika, která bude vždy krásná, moderní a hodí se všude.
Na svatebním dortu bývá různé zdobení. Ne každý cukrář ale dokáže udělat všechno a podle vašich představ. Proto si nejdříve prohlédněte jeho tvorbu, zda se vám zdá jako ten pravý pro vás a jemu pak následně zase ukažte fotografie vašeho vysněného dortu. Profesionál vám dokáže říct, zda jsou vaše představy pro něj reálné nebo ne.
3. Jak bude dort chutnat?
Krásný dort se si bude skvěle vyjímat na fotografiích, ale když bude špatně chutnat, příliš dobrý dojem si z něj na svatbě hosté neodnesou. Proto vždy trvejte na ochutnávce, než si něco objednáte. Minimálně chtějte ochutnat krém. Každému chutná něco jiného. I když vámi vybraný dort chutnal deseti jiným párům, neznamená to, že bude chutnat i vám.
V létě se vyhýbejte dortům, které mají krém z jogurtu nebo tvarohové a volte raději čokoládu, vanilku a ovoce.
Někteří cukráři natírají na těsto dortu džem, aby tak dodali výraznější a šťavnatější chuť. Na džem pak natřou krém. Zeptejte se svého dodavatele i na to, zda to také dělá. Je to určitě dobrá a chutná varianta. I když je to jen malý detail, dokáže udělat s chutí dortu opravdu hodně.
4. Jak by měl svatební dort vypadat?
S velikostí dortu vám nejlépe poradí váš dodavatel. Sdělte mu, kolik přijde svatebních hostů a jestli chcete, aby byl svatební dort i součástí výslužky. Tak vám může poradit, kolik kilogramů potřebujete. Pak začněte řešit tvar dortu. Někteří šikovní cukráři dokáží vyrobit opravdu nevídané kreace. Nemějte ale příliš velké oči. Jestliže vás bude na svatbě jen pár, nepotřebujete obrovský, pětipatrový dort. Hosté se najedí ostatních dobrot a dort si dají spíš už jen jako sladkou tečku. A takovou nádheru určitě nikdo nechce vyhazovat do popelnice. Vícepatrový dort má ale jednu velkou výhodu. Každé patro může být z jiného těsta (světlé, kakaové apod.) a mít jinou příchuť krému.
5. Moderní trendy nebo klasika?
V současné době je velkým oblíbencem tzv. nahý dort. Zvýšenému zájmu se těší hlavně díky své jednoduchosti a výjimečnosti. Zdobí se živými květinami, kousky čokolády, čerstvým ovocem a sype moučkovým cukrem nebo se z něj nechá stékat čokoládová poleva. Používají se také dorty z muffinů vyskládaných v několika patrech.
Velkým hitem jsou pozlacené, mramorové a sněhově bílé dorty. Upouští se naopak od postaviček novomanželů, labutí, hrdliček či prstýnky na dortu.
Ať už si vyberete cokoliv, hlavně se vám to musí líbit. Je to vaše svatba, a tak o svém dortu máte právo rozhodnout jen vy.
6. Suroviny a alergie
Zajímejte se o to, jaké suroviny přijdou do vašeho dortu. O jejich kvalitu i odkud je výrobce bere. Určitě vás to bude hodně zajímat ve chvíli, kdy si sami zakládáte na poctivých a kvalitních přísadách. Dobrý výrobce by měl používat vajíčka z volného chovu, domácí džem apod. Chuť pravé domácí kuchyně se ničím nahradit nedá.
Zjistěte si, zda jsou vaši hosté na něco alergičtí a pak se zeptejte, zda je tato surovina součástí vašeho dortu. Můžete nechat nahradit, pokud to půjde. Jestliže máte na svatbě větší počet hostů s takovými obtížemi, je možností i speciální dort jen pro ně.
7. Víte, jak dort přepravíte?
Ne každý cukrář vám zajistí dopravu až na místo. Proto si různé možnosti doručení a přepravy ověřte předem. Objednat si u někoho dort automaticky neznamená, že v objednávce je rovnou i dovoz. Snadno by se mohlo stát, že budete na svatební dort čekat marně stejně jako dodavatel na vás.
8. Kde svatební dort uskladnit?
Uskladnit svatební dort bývá často oříšek. Zeptejte se svého cukráře, jak máte uchovávat ten svůj. Nejlepší je takřka vždycky chladnička. Jenže ne vždy je k dispozici nebo není tak velká. Pak vám poslouží i sklep nebo chladná komora, ale v horkém létě to nemusí stačit. Jestliže nemáte možnost skladovat ho v ledničce, nechte si ho dovést na poslední chvíli a co nejdříve ho dejte na stůl. Vlhkost narušuje strukturu směsi a dort pak rychle měkne.