Svatební dort je nedílnou a sladkou součástí svatebního dne. Dejte si na jeho výběru záležet a vyhraďte si dostatečný čas. Uvidíte, že nebudete litovat. Pokud se nevdáváte za tři dny, máte dost času. Přečtěte si náš článek o svatebních dortech a třeba na konci čtení zjistíte, že už víte, který je pro vás ten nej.
Svatební dorty fotogalerie
Svatební dort a jeho symbolika
Dnes už funkce i symbolika svatebního dortu není chápána stejně jako před lety. Zdaleka se nejedná už jen o „luxusnější“ formu dezertu na slavnostním stole. Svatební dort představuje kreativitu a fantazii. Má navnadit hosty a představovat atmosféru veselé, šťastné a bohaté svatební hostiny.
Svatební dort vybírejte i podle ročního období
Na svatbu v horkých letních parných dnech nebudou příliš vhodné hutné a velké dorty z roztékajících se ingrediencí, které ještě navíc mění konzistenci (šlehačka). Klidně by vám z dortu mohla vzniknout nepěkná koule. Důležité je i prostředí, na zámek se výborně hodí sněhově bílý svatební dort s krajkou a mašlí, zatímco na svatbě v přírodě se bude skvěle vyjímat svatební dort ovocný nebo s květinami.
Při výběru je samozřejmě důležitý i styl svatby, barva, téma, materiály apod. Vše by mělo krásně ladit, a to i svatební dort. Dokonce i krém, reliéfy a ozdoby mohou být sladěny s výzdobou. Cukráři vám vyrobí dnes úplně zázraky. Velmi oblíbenou a častou svatební barvou je fialová, tudíž není žádné překvapení, že se velmi často vyrábí právě fialový svatební dort. Objednat si ale můžete klidně i dort s makronkami, dort z minidortíků, či pruhovaný nebo černý dort.
Netradiční svatební dorty
Klasika je dort kulatý hranatý. Dnes jsou ale možnosti mnohem větší. Dělají se i netradiční tvary, například šestihran, ovál nebo i trojúhelník. Stačí si jen vybrat. Při výběr dobře zvažte, jak na dortu budou vypadat vybrané dekorace. Povrch může být hladký nebo tvarovaný. Dobře se krájí dorty s máslovými krémy.
Svatební dorty jsou ozdobené srdíčky, květinami z marcipánu i živými květinami. Netradiční i tradiční ozdoby a různé motivy jsou velmi úchvatných designovým prvkem.
Kolik hostů budete mít na svatbě? Je jich deset nebo padesát? Pro kvalitního cukráře je to velmi důležitý údaj. Velikost dortu se určuje podle počtu porcí. Jestliže vám přijde na svatbu třeba 50 hostů, je celkem nereálné, že by vám stačil svatební dort jednopatrový. Váhu i velikost můžete odhadnout také sami. Na jednoho hosta se počítá se 150 – 200 g.
Při výběru příchutí myslete i na své hosty. Snažte se zjistit, co mají rádi nebo zda někdo nemá nějakou potravinovou alergii.
Cena svatebního dortu
Cena dortu bývá udávána podle kilogramů, náročnosti i typu. Fondán bývá dražší, než máslový krém. Podraží se i složitější tvarování a zdobení. Ručně zdobené detaily jsou krásné, ale mohou hodně zahýbat s cenou. Počítejte s tím, že za každé kilo zaplatíte asi 500 Kč. Jestliže budete mít na svatbě 60 hostů, budete potřebovat devítikilový dort, což dělá takřka 5000 Kč. Klasický jednopatrový dort se šlehačkovou náplní, čokoládou a marcipánem pro 18 lidí stojí přibližně 1800 Kč. Jestliže chystáte velkou svatbu pro asi sto lidí, připravte si minimálně 10 000 Kč.
V současné době jsou nejvíce trendy lehké dorty. Zákazníci se také přestávají bát tmavých barev a volí i tmavší odstíny ve formě čokoládových dortů. Hodně moderní je zelená barva. Klasickým hitem je fialová barva, která bývala velmi často vidět na svatebních dekoracích a už i na dortech. Velmi žádaný a čím dál více oblíbený je svatební dort ovocný nebo jogurtový s lesním ovocem.
Dobrou volbou je dort, který má v každém patře jinou náplň a nesmíme zapomenout ani na klasické mandlové svatební dorty s živými květy. Mezi náplněmi vedou lehké směsi: vanilkové s čerstvým ovocem, čoko-oříšek, karamel, čokoláda-višeň a další chutě. Vše podle přání.
Svatební dort recept
Čím dál oblíbenější jsou nahé svatební dorty s ovocem. Jsou lehčí, méně sladké, lehce se připravují, takže můžete hodně ušetřit a udělat si ho doma. Je netradiční a neokoukaný. Navíc dort bez polevy vypadá mnohem dietněji a většina hostů, kteří jsou už přejedení po hostině, neodolá a rádi si jej dají.
Protože na nahém dortu není žádný marcipán a ani poleva, je nutné ho dozdobit jinak, aby nevypadal stroze a nevábně. Od toho je tu ovoce a květiny. Váš dort vhodně doplní jahody, rybíz, maliny, borůvky, ostružiny. Celý dort může být ještě přelitý čokoládovou, karamelovou polevou a lehce posypaný moučkovým cukrem.
Pokud vás zajímá recept, není to nic těžkého. Vytvoříte si korpus, který spojíte krémem a dozdobíte podle své chuti a fantazie. Na korpus i krém vám poskytneme i video návody.
Pochutnejte si
Než přistoupíte k rozříznutí dortu, přesvědčte se, že ho máte vyfocený, a potom už si ho konečně můžete vychutnat. Určitě si na svůj kousek udělejte dostatek času. Je to váš vysněný dort. Jeho výběrem jste strávili hodně času, tak by byla škoda z něj takřka neochutnat.