Proč tolik milujeme svatby? Kvůli tomu, že je to nádherná oslava lásky? Omyl! Především kvůli velkým hostinám, které následují po obřadu. A kdo tvrdí, že je to jinak, ten lže.
Podzim je pro svatbu ideálním ročním obdobím. Všude je spousta barev, léto už je dávno u konce, a zima se chystá na svůj úder. Jak připravit dokonalou podzimní svatbu? Přinášíme vám několik tipů převzatých přímo ze svatebních agentur.
Trend č.1: Hostina jako na chalupě
Trendem letošního podzimu je návrat ke klasickému rodinnému stolování. Zákazníci cateringových agentur žádají především vytvoření uvolněné a intimní atmosféry a toho lze velmi jednoduše docílit v místnosti vytápěné kamenným krbem a použitím přírodních materiálů.
Důležitý je také výběr potravin – letos je v kurzu jednoduché a čerstvé menu, sestavené z regionálních potravin – nejlépe v kvalitě bio.
Svatební agentury také zažívají boom tzv. ekosvateb, kdy je i sebemenší doplněk spjat s přírodou a veškeré použité materiály (včetně nevěstiných šatů) jsou recyklovatelné.
Trend č.2: Jednoduchost a elegance
Zapomeňte na mohutné dorty s plastovými dekoracemi, letos jsou v módě vysoce elegantní dorty, zdobené nápaditými jedlými dekoracemi. Některé nevěsty dokonce dort ze své velké hostiny úplně vypouštějí a dávají přednost jednoduchým sladkostem – francouzským mini zákuskům nebo ovocným košíčkům, které v sobě mají ukrytý tajný vzkaz pro každého ze svatebních hostů.
Pokud však zvolíte tradiční dort, vzpomeňte na ten ze svatby Kate a Williama – osmipatrový ovocný dezert, politý bílou cukrovou polevou, ozdobený iniciály novomanželů – velký, a přesto skromný a elegantní.
Trend č.3: Barevná svatba
Podzim je nejbarevnějším ročním obdobím a svatba je událostí, která se může stát opravdu velkolepou oslavou barev. Letos jsou v kurzu kombinace – např. sytě růžová se slonovinovou kostí, oranžová a stříbrná nebo fialová a jablečně zelená.
Barvy se dají jednoduše zkombinovat při slavnostním prostírání – jinou barvu mohou mít talíře a jinou ubrus.
Nepostradatelnou ozdobou podzimní svatby je dýně, která ovšem nemusí jen tak ležet uprostřed stolu – dají se do ní zapíchat malé ovocné špízy nebo ji můžete vydlabat a potom poslouží jako chladič na víno. S trochou šikovnosti se dá do dýně také vyřezat milostný vzkaz nebo datum svatby.
Trend č.4: Interaktivní jídlo
Kdo říká, že svatební hostina nemůže být zábavná? V Japonsku si na svatebních hostinách nevěsty oblékají zástěry a každému z hostů vlastnoručně připravují sushi.
Na své svatbě můžete vytvořit improvizovaný koktejlový bar, u kterého si hosté snadno namíchají vlastní nápoj (tvrdý alkohol ale raději ponechte až na večerní párty).
Moderní je také palačinkový raut – slané, sladké, s různými náplněmi a polevami. Z dětských návštěvníků můžete jednoduše udělat malé kuchaře a kuchařky a se zlobením je konec.