Nevěsta by se neměla účastnit pečení svatebních koláčků. Ty by navíc měly mít aspoň tři náplně. Známe všechny tradice spojené se svatebními koláčky, jak jste na tom vy?
Aby nepřinesly smůlu
Mezi ty nejzákladnější svatební pověry patří ta o pečení svatebních koláčků. Nevěsta by se ho neměla účastnit, přineslo by jí to nouzi v manželství a uplakané děti. Pečení svatebních koláčků má nejrůznější tradice, které se liší kraj od kraje. Poptejte se mezi babičkami!
Na svatbě by také měla každá svobodná dívka toužící po vlastní svatbě sníst rohový koláček, pak se jí přání splní.
Zvací a svatební koláče
Takzvané zvací koláče se pečou dva až tři týdny před svatbou a roznášejí se spolu s oznámením a pozvánkou ke svatebnímu stolu příbuzným, přátelům a sousedům. Zvací koláče by měly mít alespoň tři různé náplně.
Recept na kynuté svatební koláčky. Pochutnejte si nejen na svatbě
Mnohem častěji se ale pečou svatební koláče, které se používají jako ozdoba svatební tabule a také jako poděkování svatebčanům za účast na svatbě, za přání a dary. Mohou se dávat také matrikáři, fotografovi a dalším lidem, kteří se podílejí na organizaci svatby (kadeřnici, hudebníkům atd.). Výslužku předává hostům většinou maminka nevěsty. Svatební koláče se dávají do ozdobných pytlíčků nebo krabiček.
Recept na bezlepkové svatební koláčky
Kde se koláče pečou
V dnešní době pečou svatební koláče také některé renomované firmy nebo cukrárny. Existují i soukromníci, kteří se jejich pečením zabývají.
Podle tradice by se ale měla u pečení svatebních koláčků zapotit celá rodina kromě nevěsty, tety, babičky, sestry. Zapečou do koláčků svoje přání, aby se novomanželům dobře dařilo a měli spolu šťastný život.
Recept na svatební koláčky
- 30 dkg hladké mouky
- 25 dkg polohrubé mouky
- 15 dkg sádla
- 15 dkg másla
- 1 vejce
- 3 lžičky cukru
- špetka soli
- 8 lžic mléka
- balíček kvasnic
Těsto vypracujeme a vyválíme do 3 mm silných placek a rozkrájíme na čtverečky velké asi 5 x 5 cm.
Na koláčky dáme náplň a pak zatáhneme rohy čtverečku nahoru, klademe rohy nahoru na plech. Upečeme dozlatova a ještě teplé namáčíme v rumu se zašlehaným vejcem a obalujeme v moučkovém cukru.
Tip: Když nechceme koláčky máčet v syrovém vajíčku, použijeme sladké kondenzované mléko s rumem.